Hanne

by jóvilágvan

supported by
Mihály Dr.Erdélyi
Mihály Dr.Erdélyi thumbnail
Mihály Dr.Erdélyi Nyár van,
olvad az eper a számban,
nagyon jóóóó Favorite track: Pipacs.
/
  • Streaming + Download

    Includes high-quality download in MP3, FLAC and more. Paying supporters also get unlimited streaming via the free Bandcamp app.

      name your price

     

1.
03:13
2.
03:44
3.
03:49
4.
03:37
5.
03:47
6.
03:01
7.
02:54
8.
9.
10.
04:05
11.
12.
03:58
13.
04:54
14.
03:35
15.
03:29

credits

released November 13, 2011

Trencsík Pál - hegedű, billentyűk
Valasek Zoltán - gitár, vokál
Gazdík Miroslav - basszusgitár, vokál
Bokor Réka - ének
Szabó Máté - gitár, szintetizátor, vokál
Prohászka Zsolt - dob
Martin Géč - dob (9, 14)
Takács Bálint - dob (3, 4, 6)
Tungli Tamás - perka
Baranyovics Borisz - rap

A felvételek az esztergomi Genezaret stúdióban készültek 2009 és 2011 nyarán.
Hangmérnök: Pós Gergő

Realizované s finančnou podporou Úradu vlády Slovenskej republiky – program Kultúra národnostných menšín 2011

www.jovilagvan.com
2011

tags

license

all rights reserved

about

jóvilágvan Štúrovo, Slovakia

A zenekar 2007-ben alakult Párkányban, tagjai más-más műfajokkal kísérletezve, érzelmekkel, a dalszövegek képi kifejezésével törekednek művészi önállóságra. A 'jóvilágvan' elektronikus káosz, a mai értelemben vett rockzene, underground kultúra elemeivel, pszichedelikus pop, illetve népzene keveréke. ... more

contact / help

Contact jóvilágvan

Streaming and
Download help

Track Name: Csóványos
orsóra tekerik lassan és elnyújtva az agyam. lassan átesem a lovakon, a csóványok közt megharapom magam. egy csorda ordást gyűjtöttem, s most mindenki magának akar. a dombormű nem divat, a graffiti lassan a rendőrre is kihat, úgy mint a mentalitás vagy a nemzet tudat. füstön át szabadság imázs, vallás váltás villás reggelire. mozívászon szakadás, makadám utakon fülig szájba matatás. csakazért is csupaszon. hol a gond? virágzik a templomkert. az apácák meg kirázzák a paplakból a paplanon röhögő bolhákat. szemben kólát isznak. viszkit kólával. a tahiti tini inni kér.
Track Name: Ingyen
kizöldül és zsendül a tavasz a holtágon. rám akasztja nem bánom kabátom. a tó tükréből kacsintva várom, betakar mindent a csillagpaplan álom. mólókról lógatott didergő bokánkhoz meztelen talpak siklanak a hínárhoz. táncot járnak a víz alatt, amíg te másnak csókot adsz. és lisztbe írva a neve, és be van kötve a szemem és el van veszve az eszem. jön a vihar. nem szeret ingyen, szüntelen, szótlan, szívtelen, szemtelen, színtelen, szertelen, nyugtalan, szóltam számtalan szóval, helytelen, vigasztalan, nem jó ez így hasztalan. vágyba, halálba, pokolba, égbe, randevúba, alkoholba, vérbe, lépbe, bajba, zajba, hajba kapva, hagyjál magamra. édes drága kis angyalom, kivel mész ma aludni. kivel fogod holnap reggel a kávédat meginni. kitől búcsúzol el aztán, ki megy érted az ősz utcába, bús délután ki visz néked napraforgót a munkába. ki fogja majd a kis kezed, szív dobogást ki tesz bele. ki tudja majd azt is rólad, hogy te vagy néki a másik fele. álmatlan, gyász éjszakákon nem feküdve, sosem kelni fel.
Track Name: Pipacs
Te lettél a legszebb pipacs poros országút mentén
Nem kívánkoztál a boltba, sem a mami balkonjára, nyárra
Te lettél a legszebb pipacs poros országút mentén
Friss reggeli harmatos szél, egyenesen a szívedbe kaptad a napfényt
Te lettél a legszebb pipacs poros országút mentén
Friss reggeli harmatos szél, egyenesen a szívedbe kaptad a napfényt
Sznob rózsa urbanizáltan ezt sosem érezhette az üvegházban
Te lettél a legszebb pipacs poros országút mentén
Az önművelés eredménye, hogy akit akarsz csak az vesz észre
Te lettél a legszebb pipacs s aki meglát máris a tiéd
Te lettél a legszebb pipacs poros országút mentén
Track Name: Cékla
Egy fekete tengerből lopott hajszál,
Amit egy manó hozott nekem,
Kis dobozba gyűjtöm, elteszem.

Egy életszagú pillanatnyi hazugság,
Napok mennek, levonni nincs mit,
Nincsen tanulság.

Minden kincsem sincsen egyben
Elszórva a víz tükrében,
A föld alatt, életszagú hangulat.

Cigányútra ment a cékla
Mennék én is, ha lehet még ma
Elrohannék, bujdokolnák
Ágyba bújnék, menetelnék
Színészkednék, mint egy vándor
Bevallom, be is rúgnék párszor
Ha megunnám, továbbállnék
Perui nőt cirógatnék
A méhébe visszaszállnék
Vízben úszva kiabálnék
Bálnák hátán csendben ülnék
Árvák száján sikolthatnék
Derűt-borút váltogatva
Lerogynék a Duna partra

Kábulatból ébrednék fel,
Mikor végre mérhetném fel,
Milyen szép az ébredésed.

Virágzásod, moccanásod,
Mokka csúszik, nevetésed,
Röppenésedhez láncolva,
Röppenésedre táncolva.

Átmázolva hétköznapok,
Rét közepén ellágyulok,
Nászod alatt.
Track Name: Hanne
tavaszt ígértél, nem ezt ígérted. tele van a szobád falevéllel. söpröm az utcát, söpröm a neved, szívem pereméről a hülye faleveleidet. hát örülj, hogy távol maradtál tőlem. örülj hanne, örülj! borba pácoltad a szívemet, abba a borba, mit soha nem ittunk meg. söpröm az utcát, söpröm a neved, szívem pereméről a hülye faleveleidet. nem kellet mit inni adtam, azt mondod cápa van a poharamban. hát cápa van a poharamban nézd. nézd! kígyót tartok a számban, farkasokat a szoknyámban, békákat a talpam alatt, gólya üli a hajamat. s én magam egy tiszavirág vagyok, szárnyamon a végességünk ragyog.
Track Name: Búzanéző
Megcukrozott földieper
Meztelenül földre teper
Előbb kelő izzó mező
Búza néző hosszú idő

Naplementig leánykacaj
Beléd merül patak moraj
Kristálytiszta össze-vissza
Ellépeget s nem jön vissza

Minden nap útra kelni, messze menni, erre vágyom,
Minden nap szétzilálva összeveszve ezt találom.

Bőbeszédű bámészkodók
Alvajáró álmélkodók
Alma haját lehámozók
Vattacukros homokozók
Csokibarna barbi baba
Jéggé dermed s elolvad a
Szádban
Track Name: Avantgárd
itt minden olyan fanyar, mint egy orvosi labor és ez is csak egy kapor, amit bekapriztál valahol ott délen, a napfelkeltében, a kényelmességben. az érzéseknek krémbe kell úszni, az égbe felkúszni. táncolva csúszni a jégen, a naplementében és most is azt kérdem: jó volt? te meg vakon nyeríted, hogy nem látod merre mész. most is azt kérdem. egy új kifejezésvilág válassz, de jól s örökre, hogy örökbe fogadjanak be egyes körökbe. taps és elismerés. elég nehéz, de tedd le a voksod egy életre, hogy életre keltsed, csak meg kell nyomnod egy gombot. szavazz, amit a TV mond, csak arra. és a közvélemény belobbiz a csapatba. kifejezésvilágodat elnyeli a pénz, te meg vakon nyeríted, hogy nem látod merre mész. most is azt kérdem.
Track Name: Miattad, miattam
kivarratlan virradatban beszakad a jég alattam. amim volt azt oda adtam, miattauk s miattad, miattam. álomkór és álomkényszer. nem kérdezem hányszor mész el. hova és hogy hogyan nézel. rémísztőre tetoválva kullognak az éjszakában magányos országú tündérek. kérek még, kérek még, meg kérlek. fájdalmas egyhelyben maradás. néha jó lenne sírni. szaladás. fájdalmas egyhelyben maradás. szaladás.
Track Name: Több száz évig
ha legalább több száz évig élhetnék, vagy egyig se. kóbor kutya koslat, kósza gondolat nem ér el keddig se. nem tetszik egyik se. nem várok marxista taxisra. csettinthetsz. várok rád hajnali hatig vagy egyig se. dühöng a szél, beszélj szelíden. mert én úgy szeretnék halk zenére kollázst ragasztani, míg lecsó fő a konyhában. és érződne az illata vagy ahogy vizet loccsant álmában a forró, fáradt aszfaltra az éganya. mert én hallom a városok zaját, a nyugtalant, a türkizkéket, a mályvapiros napfölkeltéket. szeretem kivárni, kéményeket számolgatni míg fölöttünk szellem jazz-balettet jár a füst. bele a csendes térbe.
Track Name: Szélén
az ember a szélén kezd el félni, mikor a varjútánc kezdődik, pedig mennyi még a régi, fel nem fedezett. s mikor a Holdról írnak ordít több százmillió, akiről nem. valóság, változás, latyak, eső, hópihe, sírva mulatás, valaki szólít, de nem felelek. elbújok veletek álmok, hol nem szúr semmi, nem sért semmi, nem marnak belém.s ott van a méhdöngicsélés, míg kint csak átmenet, ott állandó a virágzó mező. simogató napsütésre válasz a konok, szitáló eső meg a szükség-sereg. kiknek kezén, lábán, orrán, száján ott a sok reklám, bolond vasveret. a béklyó. csak most néki más forma telíttetett: légy jó! holdfáradt, holdfáradt, holdárnyék, küszködsz, de nincs több elképzelt világ. kigyúrt utakon egy eldobott cigarettacsikk. a busz ablakából, tudod, olyan messze van a tegnap a mától, ahol mélyen van bevésve az arcod és az ujjaid. hogy újra ott és itt még láthatnálak, de a bársony függöny eltakar és átad a fáradtságnak. az álomhóhér gyengéden takarja le szemeim, táncod szempilláimon sokkol tovább. boldogságot eladó a boltokban, a fűződ szoros, őszülsz és öregszel titokban.
Track Name: Egymás ölébe
szélbe, szélbe, papírhajót a záporba. leengedni eresz alatt a patakba. nézni, nézni, sárkányt ereszteni a lakatlanba, palackpostát a halhatatlanba. körülöttem táncol a foltos fekete minden. tükörre rejzol csillagot, szakadékot ide. fogja derekem vőlegényem, a ráncos. pirkadat szagú, táncos folyó, ismeretlen. csak bámulom a másikat, a szomszédos partokat, a májusi csókokat a cseresznyefák alatt. rojtos, fodros a duna széle, szeretni paplan alatt sötétbe, harmat ejt le a fa tövébe egy szerelmes párt egymás ölébe. a eggeli pára beveszi a tegnap esti kártyavárat és nesztelen váltja a fáradt törődést. az óra veri az időt és kész. csak alámerül a zöld tinta vízbe a fáradt csendes eszed. átszalad a gondolat a kezdeten. átszalad a libabőr a testemen. széllel, cérnával a vizet foltozza. a ragúzai medúza a vizet fodrozza. csak bámulom a másikat, a szomszédos partokat, a májusi csókokat a cseresznyefák alatt.
Track Name: Kertem
apró picsi kallantyúk és homokszemek. én felcserélsz, te ugrik, verekszenek. én félrelépsz, te lecsukódik, üvegszemek. visszavált a fogaskerék, gőzmozdony a tejszínhabba, szellemzsonglőr kapcsolgat és nem hagy abba. az én kertemben hegy nő a völgybe, az én kertem idő olvad körbe, az én kertemben szoknya ráncol, alszik a tenger szoknya ráncon. szoknyaráncon meghal az ember. hisz több szem többet lát. én kacsintasz, te farkasvak, merengenek. én félrelépsz, te lecsukódik, üvegszemek.
Track Name: Farkas
akasztgatom, akasztgatom az égre fel a fényeket. ravasz tavasz, ravasz tavasz, kapizsgálod a lényeget. jön a csordás farkas, ordas csárdás lesz. jön az ordas csorda, farkas férjem lesz. liliom toporog, didereg eltiportan, tipeg titokban. egy szerecsen szerepcserélt velem, még szerencse, hogy nincs, ki szeressen. kapargatom, kapargatom a bőrfotelt, a székeket. befalaztatják velem az ablakot, a kék eget. akasztgatom, akasztgatom az égre fel a fényeket. ravasz tavasz, ravasz tavasz, kapizsgálod a lényeget.
Track Name: Gólya
én vagyok a legmagasabb torony, az idők illata a poron, a nikotin vagyok a véredben, a kedvenc könyved a zsebedben, füst az ajkaid között, a gólya mi jobb helyre költözött. én vagyok a víz a kádban, a keserű íz a szádban, csendes kín a fában. én vagyok a hegedű lelke, az égen a hetedik fecske, az úton átsétált róka, a fél éve megállt óra, négy kő, mit bedobsz a tóba, piros fazékban a sóska, almában unott kukac, az mit naphosszat kutatsz, csínytevésben a ludas, alvás közben a tudat.
Track Name: Vízibicikli
harmonizálnak a színek, nem látod őket, de szépek. a szomszédoknál indulatok égnek, ám jég-íze van közöttük a térnek. hát jó napot, hideg van, fáztok. unjátok, hogy penészben álltok. mosolyogsz, hát minden rendben, nyelitek a békákat csendben. hát menjetek a tengerhez, szép, egyszerű módszer ez. a szoba szürke vagy a szem, amivel nézed? menjetek, a tenger majd jót tesz. koktél vizibicikli, tengerparti estek, holdfény, homokban frizba, napbarnított testek. hát minek ez a sok fény, pssszzt! oltsátok el a várost. a túl sok csillogás egy idő után káros. vegyél jegyeket az Óperencián túlra, ülj a barátoddal a légi buszra, húzzátok el a csíkot az égen, üljetek a moziban hajnalig négyen.